Kenőzsírok NLGI konzisztenciaosztályai |
2009. szeptember 16. szerda, 16:35 | ||||||||||||||||||||||||||||||
A kenőzsír legfontosabb tulajdonsága a konzisztenciája. Egy túl kemény zsír nem jut el minden kenési pontra, egy túl lágy zsír viszont kifolyhat. A zsír konzisztenciája az alapolaj viszkozitásán és a felhasznált szappantípuson múlik. Azt mutatja meg, hogy a zsír mennyire deformálódik a rá ható erő hatására. Mértéke a penetráció. A penetráció mérésére az ASTM tesztek egy megadott tömegű kúpot használnak, amelyet 25 °C-on, 5 másodpercig hagynak a zsírba süllyedni. A kúp által a zsírban megtett távolság a penetráció. Mértékegysége a milliméter tizedrésze. Egy 100-as penetráció egy kemény zsírra utal, míg egy 450-es egy félfolyékonyra. Az NLGI (National Lubricating Grease Institute) egy 9 fokozatú skálát állított fel a zsírok konzisztencia szerinti besorolására:
1. ábra - NLGI konzisztenciaosztályok
Érdekesség, hogy mivel a konzisztencia-osztályok között van lefedetlen terület, ezért előfordulhat, hogy egy zsír pont a kettő közé esik. Ilyenkor mindkét osztály számát felhasználják a termék besorolásához, így kaphatunk például EP 2/3-a zsírt. |
A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.